Olimpijske staze Sarajeva

“U Sarajevu kad živiš, previše vremena potrošiš. Dok tamo dok ovamo-prođe jutro. Dok ovo dok ono- prođe dan. Jeste doduše sve to bude među ljudima. I bude uglavnom lijepa priča. Život je kratak za Sarajevo.” Abdulah Sidran

Posljednjih godina Sarajevo je postalo veoma popularna turistička destinacija. O tome svjedoči povećan broj turista, ali i uvrštavanje Sarajeva na brojne turističke top liste. No šta je ono što srce Bosne i Hercegovine nudi, što se može vidjeti, osjetiti, pojesti, doživjeti? Možete odabrati neku od četiri ture… Onu olimpijsku, kulturnu tradicijsku i vjersku, historijsku ili pak umjetničku. Sve zavisi od vas.

Znamo da svijet voli pobjednike, a Sarajevo je naviklo pobjeđivati i prkositi, pa ćemo u avanturu zvanu Sarajevo krenuti upravo takmičarskim duhom, duhom olimpijade. Sarajevo je grad koji nikada nije prestao živjeti svoj olimpijski duh… U razgovoru sa lokalnim mještanima shvatit ćete koliko su ustvari nostalgični za minulim vremenima. Š oljica dobre kafe i njihova priča vratit će vas u “˜84. godinu i u vama stvoriti želju da posjetite sva mjesta iz njihovih priča…

olimpijski_muzej_sarajevo_240114U samom srcu Sarajeva nalazi se Olimpijski muzej i to je mjesto sa kojeg ćemo započeti naš obilazak. Zgrada je građena na samom rubu padine sa prekrasnim pogledom na grad, nizom stepenica je spojena sa Markalama i centrom a ispred se prostire Petrakijina ulica. Otvoren u februaru 1984. godine s ciljem da trajno očuva i baštini sjećanje na jedan od najveličanstvenijih sportskih događaja održan na Balkanu.  Muzej je zapaljen 1992. godine, a zahvaljujući hrabrim mještanima i uposlenicima dio eksponata je spašen i izložen u obnovljenom muzeju. Pri samom pogledu na brojne medalje i fotografije u vama počinje da se budi onaj takmičarski duh, osjećate se kao skijaš kojeg samo nekoliko sekundi dijeli od cilja i osvojenog prvog mjesta. Uzbuđenje u vašim žilama raste i srce i noge vas vuku ka sljedećm eksponatu i tako dok ih sve ne pogledate. Kada dovoljno vremena i pažnje posvetite svakom eksponatu u ovom muzeju, uputit ćemo se ka stadionu Koševo i olimpijskoj dvorani Zetra. Ono što vas može začuditi je da je ulaz u Muzej slobodan.

93824069Na stadionu Asim Ferhatović Hase poznatijem kao “Koševo” otvorene su XIV Zimske olimpijske igre. Ovaj stadion izgrađen je u skladu sa prirodnim amfiteatrom i uklapa se u dolinu Koševskog potoka. Olimpijski stadion”Koševo” čini glavni teren sa atletskom stazom, te dva pomoćna terena sa umjetnom travom. Stadion ima kapacitet od 37.000 mjesta, a svoj rekord ostvario je davne 1981/82 godine na utkamici fudbalskog prvenstva Jugoslavije, utakmica FK “Sarajevo” ““ FK “Željezničar”. Tada je utakmici gradskih rivala prisustvovalo oko 55.000 gledaoca. Neke od najzanimljivijih utakmica odigrane su baš na ovom stadionu, a navijanje je posebno. Protivnicima se ledi krv u žilama kada čuju huku navijača. Na ovom mjestu održava se i veliki broj koncerta, ukoliko budete dovoljno sretni možda stignete i poslušati nekog dobrog izvođača. U neposrednoj blizini nalazi se i olimpijska dvorana “Zetra”. Za vrijeme Olimpijade ali i poslije korištena je za hokej na ledu, umjetničko i brzo klizanje . Danas na ovom mjestu možete kuglati, igrati bilijara, učiti streljati, igrati nogomet, rukomet ili tenis…


DJI00069-Edit-EditNakon kratke rekrecione pauze  uputit ćemo se prema obližnjim planinskim ljepoticama Trebeviću, Igmanu, Bjelašnici ili Jahorini. Iako Trebević nakon rata nije vraćen u punu formu, tamo možete uživati u pogledu na grad i proći bob stazom. Zbog idealne konfiguracije terena bob staza i staza za sankanje sagrađene su upravo ovdje. Dužina staze bila je 1570 metara, sa početkom na visini od 1108 metara, a ciljem  na 900. Ovo izletište sa gradom je povezano asfaltom i žičarom-koja danas nije u funkciji.  Na Trebeviću se nalazio i jedini opservatorij u Bosni i Hercegovini, ali tokom protekle agresije i on je spaljen do temelja. Š uška se o planovima za njegovu rekonstrukciju, kao i rekonstrukciju žičare. Nakon Trebevića možete birati da li ćete posjetiti Igman i Bjelašnicu ili pak Jahorinu, kakav god izbor da donesete sigurno nećete pogriješiti.

BjelasnicaPlanina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od Sarajeva udaljena 25 kilometara, do nje je Igman. Na njima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima. Zima koja na ovom području traje od novembra do maja, napravi snježne smetove visoke i nekoliko metara koji predstavljaju poseban izazov za ljubitelje zimskih sportova. Planina u koju je nakon ratnih godina najviše ulagano je Bjelašnica, pa sa pravom možemo reći da ona ima najbogatiju turističku ponudu, kada se radi o smještajnim kapacitetima, ali i o rekreacionim ponudama, te mjestima za noćne izlaske. Na ovom mjestu nalazi se i bogata ponuda sala za konferencije i seminare. Danas se na Bjelašnici može skijati (dnevna i noćna varijanta), sankati, bordati ili prepustiti čarima paraglajdinga. U ljetnom periodu ove planine postaju izletiša brojnih Sarajlija, za njih predstavljaju bijeg od stvarnosti i uživanje u netaknutim čarima prirode.

jaohirna2Nešto udaljenija od Sarajeva, ali ništa manje veličanstvena nalazi se i Jahorina. Na Jahorini se u zimskom i ljetnjem periodu održavaju brojne sportske manifestacije. U zimskom periodu se organizuje međunarodno ski takmičenje “FIS kup Jahorina” i brojna druga takmičenja koja se boduju za Prvenstvo RS i BiH. U ljetnjem periodu broj sportskih manifestacija je znatno veći zbog svih prednosti koje planina pruža. Do sada su zakazani Fudbalski kamp i Hypo three points Jahorina za dječake od 6 do 16 godina. Od planinarskih sportskih manifestacija tu je Jahorinski planinarski maraton, koji organizuje Planinarsko društvo. Najinteresantnija inovacija o kojoj se govori i na čijoj realizaciji se radi je gondola. Radi se o projektu koji bi povezivao Pale i Jahorinu, a smanjio bi frekventnost saobraćaja i skratio vrijeme putovanja do Jahorine. Nakon obilaska i planinskog zraka pravo je vrijeme za pauzu u nekom od ugostiteljskih objekata i popiti izvrsno kuhano vino ili čaj.

Nakon zahtjevne i iscrpljujuće olimpijske ture, trebat će vam kvalitetan odmor, kako biste mogli nastaviti upoznavati Sarajevo i sve njegove ljepote.